top of page
  • Helene Sandström

Efterfrågan på naturmedel ökar

Naturmedel i form av näringstillskott och örtpreparat har fått ett uppsving de senaste åren, en trend som är i samklang med det stora miljöintresset i samhället.


– Människor förstår att det finns biverkningar med moderna läkemedel och vill därför ha andra alternativ, säger hälsokosthandlare JanErik Johansson till tidningen Barometern. Tack vare den stora efterfrågan har naturmedlen i allt högre grad letat sig in även på apoteken. Men det är många som fortfarande hävdar att tillskotten är verkningslösa eller rent av farliga.

Jan Bruhn, doktor i farmaci vid Uppsala universitet, menar att naturmedel har effekt – och kan ge biverkningar – men förklarar skillnaden mellan vanliga läkemedel och naturmedel genom att likna de förra vid racerbilar och de senare vid långsammare farkoster.

– Naturmedel är som cyklar, säger han till Barometern. De går långsamt, men de är säkra på vägen.

I övriga Europa, i Nordamerika och Australien har naturmedicin länge haft en annan ställning än i Sverige. Man har satsat mer på att ta fram bra produkter som även används inom vården. Vid mildare hälsoproblem ordineras ofta naturmedel först, innan vanliga läkemedel sätts in.

Vid Mayo Clinic, USA:s högst rankade sjukvårdsorganisation, pågår idag kliniska prövningar av olika kosttillskott i syfte att uppnå förbättrad läkning efter skador och operationer.


11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page