top of page
  • Helene Sandström

De okÀnda nÀringsÀmnena som kan gynna hÀlsa i hög Älder

Uppdaterat: 27 aug. 2019

En översiktsartikel frÄn nÀringsforskningens nestor, Bruce Ames, tyder pÄ att ett optimalt intag av de vanliga vitaminerna och mineralerna bör kombineras med flera mindre kÀnda nÀringsÀmnen för att frÀmja hÀlsa lÄngt upp i Äldrarna.


Bruce Ames Ă€r professor emeritus i biokemi och molekylĂ€rbiologi vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien och har en diger lista pĂ„ över 500 vetenskapliga artiklar bakom sig. Sedan 1950-talet har han bidragit med viktig grundforskning om nĂ€ringens roll vid sjukdom och Ă„ldrande. Han Ă€r ocksĂ„ kĂ€nd för sina metoder för att mĂ€ta skador av fria radikaler samt cancerogenicitet och mutagenicitet – hur cancerframkallande olika Ă€mnen Ă€r.


I en översiktsartikel frĂ„n i höstas presenterar han sina senaste slutsatser frĂ„n tio Ă„rs forskning vid Children’s Hospital Oakland Research Institute i Kalifornien: att vi inte bara behöver de redan kĂ€nda vitaminerna och mineralerna för att bibehĂ„lla god hĂ€lsa nĂ€r vi blir Ă€ldre, utan ocksĂ„ ett antal andra Ă€mnen som Ă€nnu inte Ă€r klassade som vitaminer. Och vi behöver dem i optimala mĂ€ngder.


Ӏven lĂ„ggradig vitaminbrist kan pĂ„verka hĂ€lsan pĂ„ lĂ„ng sikt”, skriver han.


Kroppens kortsiktiga prioritering

Bruce Ames förklarar hur kroppen hanterar lÄggradig nÀringsbrist genom en teori som han kallar triage-teorin. Enligt den kan kroppens proteiner och enzymer delas upp i tvÄ huvudkategorier: överlevnadsproteiner och livsförlÀngande proteiner. De förstnÀmnda behövs för att vi ska kunna överleva och fortplanta oss, medan de senare skyddar oss mot framtida skador. Kroppen nedprioriterar de livsförlÀngande proteinerna om vi fÄr i oss för lite nÀring, vilket leder till snabbare Äldrande och större risk att drabbas av smittsamma sjukdomar.


Enligt den hĂ€r hypotesen prioriterar kroppen alltsĂ„ kortsiktig överlevnad framför sina mer lĂ„ngsiktiga behov om det inte finns tillrĂ€ckligt med resurser för bĂ€gge. Ett exempel Ă€r tillgĂ„ngen till K-vitamin i kroppen. Vi har 16 enzymer som behöver K-vitamin för att fungera, och fem av dem anvĂ€nds för blodets koagulering. För att vi inte ska förblöda, prioriterar kroppen de fem koagulationsenzymerna och ser till att de fĂ„r allt K-vitamin de behöver. Övriga elva enzymer fĂ„r hĂ„lla till godo med det K-vitamin som blir över för sina mer lĂ„ngsiktigt viktiga funktioner, till exempel att bibehĂ„lla ett friskt skelett eller att förhindra förkalkning av blodkĂ€rlen.


Detsamma gÀller alla andra nÀringsÀmnen. D-vitamin, omega-3, magnesium, selen Àr exempel pÄ Àmnen som ingÄr i mÄnga proteiner och enzymer med olika funktioner i kroppen. Men om det inte finns tillrÀckligt med nÀring för alla, kommer de viktigaste funktionerna att prioriteras.


Att förebygga Äldrande Àr en förbisedd vetenskap

Bruce Ames hĂ€vdar att detta Ă€r nĂ„got som nĂ€ringsvetenskapen lĂ€nge har förbisett – att hundratals olika enzymer i vĂ„ra celler behöver vitaminer och mineraler för att upprĂ€tthĂ„lla vĂ„r lĂ„ngsiktiga hĂ€lsa.


”Att förebygga Ă„ldrandets degenerativa sjukdomar Ă€r en annan vetenskap Ă€n att bota sjukdom”, skriver han. ”Det krĂ€ver expertis pĂ„ omrĂ„den som metabolism, nutrition, biokemi och genetisk reglering och polymorfi.”


Bruce Ames menar att vi kan hÄlla oss friskare lÄngt upp i Äldrarna om vi fÄr i oss optimala nivÄer av nedanstÄende elva Àmnen i tillÀgg till de redan kÀnda essentiella vitaminerna och mineralerna.


– Kosten Ă€r mycket viktig för den lĂ„ngsiktiga hĂ€lsan, och den hĂ€r teorin ger stöd Ă„t det din mamma alltid sagt: Ă€t grönsaker och frukt och sluta dricka lĂ€sk och Ă€ta tomma kolhydrater.


Viktiga nÀringsÀmnen för ett lÄngt liv

Alfa- och betakaroten samt kryptoxantin – karotenoider som finns i grönsaker

Astaxantin – en karotenoid i alger, lax och skaldjur

Ergotionin – en antioxidant i svamp

Lutein och zeaxantin – antioxidanter i bl.a. bladgrönsaker och Ă€ggula

Lykopen – en antioxidant som framför allt finns i röda tomater

PQQ – ett bakterieĂ€mne i marken som tas upp av vĂ€xter

Queuine – ett bakterieĂ€mne i tarmen

Taurin – en aminosyra som frĂ€mst finns i rött kött



KĂ€lla:


Översiktsartikeln:

1 239 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page