top of page
Helene Sandström

D-vitaminbrist hos varannan äldre enligt långtidsstudie

Hälften av vuxna över 64 år har för lite D-vitamin i blodet. Det är slutsatsen av en undersökning som gjorts av forskare vid tyska forskningsinstitutet Helmholtz Zentrum München. Dessutom hade en av fyra äldre för låga halter av B12-vitamin.


I mer än trettio år har hälsan undersökts hos tusentals invånare i Augsburg-regionen i södra Tyskland. Syftet med den befolkningsbaserade åldersstudien är att förstå vilken inverkan som miljöfaktorer, livsstilsfaktorer och gener har på hälsan.


– Vi var också intresserade av att studera mikronäringsstatusen hos äldre vuxna, inklusive vitaminer, särskilt som mängden forskningsdata på det här området har varit relativt liten i Tyskland, säger studieledare Barbara Thorand på epidemiologiska institutet (EPI) vid Helmholtz Zentrum München.


Forskarna undersökte blodprover från 1 079 äldre vuxna i åldern 65 till 93 år. De tittade på hur höga halterna var av följande fyra mikronäringsämnen: D-vitamin, folat, B12-vitamin och järn.


– Resultaten är mycket tydliga, säger Romy Conzade som är medförfattare till rapporten. 52 procent av de äldre vuxna som undersöktes hade en D-vitaminhalt under 50 nmol/l, vilket innebär att de har suboptimal D-vitaminnivåer.


Forskarna såg även andra näringsbrister, framför allt när det gällde B12-vitamin. 27 procent av de analyserade proverna innehöll för lite B12. Dessutom hade 11 procent för låga järnnivåer och nära 9 procent saknade tillräckligt med folat i blodet.


Resultaten bekräftar lågt näringsintag från mat

Professor Annette Peters som är chef för EPI sätter in uppgifterna i ett större sammanhang:


– Tack vare blodanalyserna kan den här studien bekräfta kritiska resultat från den senaste tyska nationella näringsundersökningen, som visade att äldre får i sig för lite mikronäringsämnen från maten. Det är en mycket viktig fråga, särskilt mot bakgrund av vår växande åldrande befolkning.


Merparten av de äldre vuxna med suboptimala vitaminnivåer hade flera saker gemensamt: de var mycket gamla, fysiskt inaktiva och svaga. Forskarna menar därför att särskild uppmärksamhet bör ägnas åt grupper med högre risk för brist på mikronäringsämnen.


– Vår studie visar också att ett regelbundet intag av vitamintillskott överensstämmer med bättre värden av de aktuella vitaminerna, säger Barbara Thorand. Men kosttillskott är inget universalmedel, och det är speciellt viktigt att äldre får en hälsosam och näringsrik mat.

Forskarna berättar att de nu siktar mot att undersöka de ämnesomsättningsvägar i kroppen som har koppling till kosttillskottsintag, mikronäringsstatus och sjukdomstillstånd.


Källa: Helmholtz Zentrum München. Vitamin deficiency in later life. Pressmeddelande 2017-12-07.


Studien: Conzade R, Koenig W, Heier M, Schneider A, Grill E, Peters A, Thorand B. Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study. Nutrients. 2017 Nov 23;9(12). Doi: 10.3390.

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page