top of page
  • Helene Sandström

D-vitaminbrist förutsäger aggressiv prostatacancer

Författarna till en ny rapport om prostatacancer säger samma sak som sina kollegor om bröstcancer: Se till att patienterna får testa sin D-vitaminhalt och att eventuella brister korrigeras med tillskott.


Den nya studien som utförts vid Northwestern University i Chicago, USA, visar på en stark koppling mellan lågt D-vitamin i blodet (under 75 nmol/L) och risken för elakartad prostatacancer. Resultatet är viktigt eftersom det kan ge möjlighet att minska risken för att prostatacancer sprider sig.

– D-vitaminbrist kan fungera som en biomarkör för aggressiv prostatacancer, säger studiens huvudförfattare Adam Murphy, specialist i urologi, i ett pressmeddelande från Northwestern University Feinberg School of Medicine.

– Män med mörk hud, lågt D-vitaminintag och som sällan är i solen bör testas för D-vitaminbrist om de har förhöjt PSA eller diagnostiserats med prostatacancer. Hittar man brister ska de korrigeras med kosttillskott.

Tidigare studier som visat ett samband mellan D-vitamin och prostatacancer har baserats på blodprov som tagits ganska lång tid före behandling. Den nya studien ger en mer direkt korrelation eftersom D-vitaminnivåerna mättes bara ett par månader innan tumören identifierades som aggressiv vid operation (radikal prostatektomi).

Men enligt Adam Murphy är D-vitamin en biomarkör även för skeletthälsa och en rad andra sjukdomar, så egentligen borde alla få testa sitt D-vitamin.

– Alla borde se till att fylla på med D-vitamin till normal nivå. Det är smart förebyggande hälsovård.


Amerikanska forskningsorganisationen Institute of Medicine rekommenderar 600 internationella enheter D-vitamin om dagen, men Adam Murphy anser att invånarna i Chicago bör få i sig mellan 1 000 och 2 000 internationella enheter per dag.


12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page