top of page
  • Helene Sandström

D-vitamin bör alltid mätas vid IBS, enligt brittiska forskare

Uppdaterat: 19 dec. 2018

En forskningsöversikt från universitetet i Sheffield visar att D-vitaminbrist är vanligt hos patienter med IBS, och att tillskott kan minska de smärtsamma symtomen.


Två av tio personer i Storbritannien lider av irriterad tarm, IBS, och sjukdomen svarar för 10 procent av läkarbesöken i landet. Det är känt att liknande tillstånd som IBD (inflammerad tarm) och tjocktarmscancer har kopplingar till D-vitaminbrist.


Eftersom en brittisk rapport visat att 20 procent av den vuxna brittiska befolkningen och 8–24 procent av landets barn och unga har för lite D-vitamin i blodet, bestämde sig ett team vid institutionen för onkologi och metabolism vid universitetet i Sheffield att gå igenom all tillgänglig forskning om D-vitamin och IBS. Analysen visar att brist på D-vitamin är vanligt även hos IBS-patienter, oavsett etnisk tillhörighet.


Effekterna av D-vitamintillskott på IBS-symtom utvärderades också, och enligt resultaten tycks D-vitamin kunna mildra magkramper, smärtor, diarré och förstoppning.


– Det framgår tydligt att alla med IBS bör få sin D-vitaminhalt kontrollerad och att en stor majoritet av dem kan ha nytta av kosttillskott, säger Bernard Corfe som ledde studien.


Källa: University of Sheffield. Vitamin D supplements could ease painful IBS symptoms. Pressmeddelande 2018-01-25.


Studien: Williams CE, Williams EA, Corfe BM. Vitamin D status in irritable bowel syndrome and the impact of supplementation on symptoms: what do we know and what do we need to know? Eur J Clin Nutr. 2018 Jan 25. doi: 10.1038/s41430-017-0064-z.

60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page