top of page
  • Helene Sandström

C-vitamin räddar livet på covid-19-patient med sepsis

En svårt sjuk 40-årig covidpatient i Australien utvecklade njursvikt och sepsis. Tack vare att intravenös C-vitaminbehandling med megadoser sattes in tidigt kunde patienten skrivas ut 22 dagar senare utan komplikationer. Resultatet beskrivs som häpnadsväckande.


C-vitamindosen motsvarade innehållet i 5 000 apelsiner.

Professor Rinaldo Bellomo vid Austin Health i Melbourne berättar att patienten, som låg i ventilator, drabbades av njursvikt och att blodtrycket började sjunka hastigt. Orsaken var sepsis, en vanlig dödsorsak hos svårt sjuka covid-patienter.


Bellomos kollega, professor Clive May vid Florey Institute of Neuroscience and Mental Health i Melbourne, hade just publicerat positiva fynd från experiment med intravenös C-vitaminbehandling på får.


– Vi började testa intravenösa megadoser av natriumaskorbat i en stor djurstudie tidigare i år och resultaten är anmärkningsvärda, säger Clive May.


Därför beslutade man att, med anhörigas medgivande, ge samma behandling till den 40-åriga mannen. 30 gram C-vitamin i form av natriumaskorbat gavs under 30 minuter. Dosen följdes sedan upp med ytterligare 30 gram under sex och en halv timme.


Häpnadsväckande förbättring


– På en kort stund såg vi förbättrad reglering av blodtrycket, ökad syresättning av blodet och bättre njurfunktion, säger Rinaldo Bellomo och konstaterar att förbättringen var ”häpnadsväckande”.


Dosen som gavs motsvarade C-vitamininnehållet i 5 000 apelsiner och är 50 gånger högre än vad som någonsin testats i tidigare studier av C-vitamin och sepsis.


Efter tolv dagar kunde behandlingen med ventilator avslutas och efter 22 dagar skrevs patienten ut utan några komplikationer.


Nu har forskning påbörjats vid Austin Health för att undersöka säkerheten och effekten av den här typen av behandling med höga doser C-vitamin till intensivvårdspatienter som drabbas av septisk chock.Relaterat:

Lägre dödlighet i blodförgiftning med vitaminer och kortison

1 622 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page