top of page
  • Helene Sandström

C-vitamin och B1-vitamin ökade överlevnaden hos barn med blodförgiftning

Uppdaterat: 21 feb. 2020

En kombination av intravenös C-vitamin, B1-vitamin och kortison minskade dödligheten hos barn med sepsis enligt en ny studie från sjukhuset Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i Chicago.


Detta är första gången som den här säkra och relativt billiga behandlingen testas på barn, och de preliminära uppgifterna bekräftar de lovande resultat som redan setts hos vuxna.

– Vi blev förvånade och glada över att se att dödligheten minskade så mycket, säger huvudförfattare Eric Wald som är barnläkare vid det Chicagobaserade sjukhuset.


– Även om resultaten bygger på en retrospektiv analys, är de väldigt intressanta eftersom de överensstämmer så väl med de positiva resultat som uppnåtts i en randomiserad och kontrollerad studie av C-vitaminbehandling mot septisk chock hos vuxna.

Otroligt lovande resultat

Septisk chock är den livshotande formen av sepsis (blodförgiftning). Tillståndet kan inträffa när en allvarlig infektion påverkar hela kroppen och orsakar organsvikt och farligt lågt blodtryck. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna bland svårt sjuka barn.


I den retrospektiva studien analyserades 129 patienter med septisk chock. 43 hade fått behandling med enbart hydrokortison, 43 hade fått en kombination av hydrokortison plus intravenöst C-vitamin och tiamin (B1-vitamin) och en kontrollgrupp om 43 patienter med en liknande sjukdomsprofil hade inte fått någon av behandlingarna.


Efter 90 dagar hade 37 procent av barnen som fått enbart hydrokortison avlidit och 35 procent av kontrollgruppen. Av barnen som behandlats med kombinationen av vitaminer och hydrokortison dog däremot bara 14 procent.


– Det är fortfarande oklart varför C-vitamin verkar minska dödligheten vid septisk chock, så vi måste gräva djupare för att förstå mekanismen, men resultaten är otroligt lovande, säger Eric Wald. Vi hoppas på att detta uppmuntrar till större multicenterstudier på barn med septisk chock.


Källa:

Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago. Vitamin C-B1-Steroid Combo Linked to Lower Septic Shock Mortality in Kids. Pressmeddelande 2020-01-21.

Studien:

Wald EL, Sanchez-Pinto LN, Smith CM, Moran T, Badke CM m.fl. Hydrocortisone-Ascorbic Acid-Thiamine Use Associated with Lower Mortality in Pediatric Septic Shock. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2020

186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page