top of page
  • Helene Sandström

C-vitamin kan hjälpa 50-plussare att behålla muskelmassa

Människor över 50 som får i sig mycket C-vitamin har mer muskelmassa enligt en ny brittisk studie. Det är en viktig upptäckt eftersom muskelförtvining är vanligt bland äldre och kan leda till svaghet, sämre livskvalitet och förtida död.


Resultaten från en brittisk observations-studie tyder på att äldre som får i sig mycket C-vitamin har mer muskelmassa. Förlust av muskelmassa är vanligt bland äldre och kan leda till ett tillstånd som kallas sarkopeni, muskelförtvining. Det ger sämre muskelfunktion och kan orsaka svaghet, nedsatt livskvalitet och ökad risk för typ 2-diabetes och förtida död.

– Människor över 50 förlorar upp till en procent av sin muskelmassa varje år, berättar forskaren Ailsa Welch som ledde studien. Detta är något som kan påverka mer än 50 miljoner människor över hela världen.

– Vi vet att C-vitaminintag har en koppling till bättre muskelmassa. Det skyddar celler och vävnader mot skadliga fria radikaler som annars kan öka nedbrytningen av musklerna och därmed påskynda åldrandet.

Få studier om muskelhälsa och C-vitamin

Det finns bara ett fåtal studier där man undersökt vikten av C-vitamin hos äldre och därför ville Ailsa Welch och hennes kollegor ta reda på om människor som får i sig mycket C-vitamin har mer muskelmassa än andra.

De analyserade data från drygt 13 000 personer mellan 42 och 82 år som deltog i den brittiska EPIC-studien (European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition). Sedan beräknade forskarna hur mycket muskelmassa deltagarna hade och bedömde deras C-vitaminintag med hjälp av en 7-dagars matdagbok. De undersökte också hur mycket C-vitamin deltagarna hade i blodet.

Forskarna fann att de som fick i sig mest C-vitamin och hade mest C-vitamin i blodet också hade störst beräknad muskelmassa.

– De här resultaten är spännande eftersom de pekar på att C-vitamin är viktigt för muskelhälsan hos äldre och kan vara bra för att förhindra åldersrelaterad muskelförlust, säger forskaren Richard Hayhoe som är medförfattare till rapporten.

För lite C-vitamin hos nästan 60 %

Det visade sig också att nästan 60 procent av männen som deltog i studien och 50 procent av kvinnorna inte fick i sig så mycket C-vitamin som de borde, enligt EFSAs rekommendationer om 95 mg per dag för kvinnor och 110 mg per dag för män.

Eftersom det är lätt att få i sig C-vitamin genom grönsaker, frukt och kosttillskott är det enkelt att förbättra sitt intag, menar Richard Hayhoe.

Källa:

University of East Anglia. How vitamin C could help over 50’s retain muscle mass. Pressmeddelande 2020-08-27.

Studien:

Lewis LN, Hayhoe RPG, Mulligan AA, Luben RN, Khaw KT, Welch AA. Lower Dietary and Circulating Vitamin C in Middle- and Older-Aged Men and Women Are Associated with Lower Estimated Skeletal Muscle Mass. J Nutr. 2020 Oct 12;150(10):2789-2798.


Foto: jcomp – www.freepik.com


335 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page