top of page
  • Helene Sandström

Britter på gränsen till engelska sjukan

Så gott som alla britter bör ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret enligt ett nytt utkast av rekommendationerna för D-vitamin som tagits fram av SACN, brittiska regeringens vetenskapliga näringskommitté.


Den senaste forskningen visar att 60–70 procent av Storbritanniens invånare inte kommer i närheten av att producera tillräckligt med D-vitamin eftersom solen står för lågt under vinterhalvåret. Den slutgiltiga rekommendationen från SACN (Scientific advisory committee on nutrition) har ännu inte publicerats, men om det nya utkastet antas kommer riktlinjerna att ändras utifrån ett tydligt faktum: det går inte att få tillräckligt med D-vitamin enbart från solen i Storbritannien.

Med anledning av detta lät den brittiska tidningen Mirror göra D-vitamintester på fyra av sina läsare för att se hur mycket D-vitaminhalten sjunker över vintern. Testerna gjordes två gånger per person, en gång i slutet av sommaren 2015 och en gång i februari 2016. Personerna som testades var en 35-årig nutritionist från London, en 18-årig student från Belfast, en 46-årig egenföretagare från London och en 48-årig barnmorska från Cardiff. Samtliga hade varit utomlands på solsemester under sommaren och fick bra värden på det första testet. Då låg nivåerna mellan 101 och 129 nmol/liter, alltså väl över gränsen på 75 nmol/l som många experter (med stöd i ett flertal forskningsundersökningar) anser att man bör komma upp i för optimal hälsa.

Februaritesterna visade på helt andra siffror: från 72 ända ned till 26 nmol/l hos den 18-åriga studenten som ändå tränade mycket utomhus. Ett så lågt värde är bara ett snäpp över miniminivån på 25 nmol/l som krävs för att inte drabbas av osteomalaci (mjukt och missformat skelett), det som förr kallades för engelska sjukan. Ett så lågt värde innebär även ökad risk för frakturer och en lång rad andra sjukdomar.

– Jag sover dåligt, har låg energi och får massor av förkylningar. Min mamma har MS och hon säger att det har kopplats till brist på D-vitamin, säger 18-åriga Donnal Curran till tidningen Mirror.

Enligt överläkaren och forskaren Mats Humble visar svenska undersökningar att majoriteten av Sveriges befolkningen ligger under gränsen på 75 nmol/l, särskilt under vinterhalvåret.


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page