top of page
  • Helene Sandström

B3-vitamin minskar risken för hudcancer

En dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad undersökning visade att B3-vitaminet niacinamid minskade risken att drabbas av hudcancer bland högriskpatienter i Australien.


Den kliniska forskning som hittills gjorts på niacinamid har till största delen handlat om att reparera skadade ledytor som uppstått i samband med degenerativa ledsjukdomar. Men enligt förundersökningarna till den aktuella studien verkar niacinamid även kunna förbättra reparationen av DNA i hudceller som skadats av solens UV-strålning. Det tycks också öka hudens immunförsvar.

Alla de 386 deltagarna i studien hade haft vanlig (icke-melanom) hudcancer minst två gånger tidigare de senaste fem åren. De delades upp i två grupper där den ena fick 500 mg niacinamid två gånger per dag i 12 månader. I kosttillskottsgruppen sjönk återfallsfrekvensen i hudcancer med 23 procent.

– Det här är det första tydliga beviset på att vi kan minska förekomsten av hudcancer med ett enkelt vitaminpiller plus lagom mycket solande, säger studiens huvudförfattare Diona Damian, professor i dermatologi vid universitetet i Sydney, till den vetenskapliga tidskriften Science.

I Australien drabbas mer än hälften av befolkningen av icke-melanom hudcancer och kostnaden för det är över 500 miljoner dollar per år.


B3-vitamin finns i två former: niacin (i växter) och niacinamid (i djur). Niacin är den variant som ökar blodcirkulationen till huden, viket visar sig som tillfälliga röda utslag och hudrodnad vid intag av högre doser av niacin som kosttillskott. Tillskott av niacinamid ger inte den effekten.


Studien: Chen AC, Martin AJ, Choy B, et al. A Phase 3 Randomized Trial of Nicotinamide for Skin-Cancer Chemoprevention. New England Journal of Medicine, 2015; 373 (17): 1618 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26488693

99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page