top of page
  • Helene Sandström

Artificiella sötningsmedel giftiga för tarmbakterier

Konstgjorda sötningsmedel som brukar användas i olika lightprodukter har visat sig ge skador på tarmbakterier hos möss.


Enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecules har sex vanliga artificiella sötningsmedel giftverkan på gnagares tarmbakterier. Det är forskare vid Ben-Gurionuniversitetet (BGU) i Negev i Israel och Nanyangs tekniska universitet i Singapore som testat acesulfamkalium, advantam, aspartam, neotam, sackarin och sukralos samt en rad olika sportprodukter (proteinpulver) som innehåller dessa.


De observerade att sötningsmedlen hade giftverkan på bakterier i mössens matsmältningssystem i en så låg koncentration som 1 milligram per milliliter.

– Detta är ännu ett bevis på att konsumtionen av artificiella sötningsmedel påverkar tarmbakteriernas aktivitet, vilket kan orsaka en rad olika hälsoproblem, säger Ariel Kushmaro, professor vid BGU:s institution för bioteknk.


Forskarna skriver att tarmfloran spelar ”en avgörande roll för människans ämnesomsättning” och att artificiella sötningsmedel kan påverka vår hälsa, till exempel genom att framkalla glukosintolerans. Dessutom är vissa av effekterna av de nyare sötningsmedlen, bland annat neotam, fortfarande okända.


Förutom att konstgjorda sötningsmedel visat sig vara dåliga för hälsan, har en del av dem identifierats som miljöföroreningar. Forskarna betonar att sötningsmedlen finns i såväl dricks- och ytvatten som grundvattentäkter.


– Resultaten från den här studien kan bidra till en ökad förståelse för den relativa toxiciteten hos artificiella sötningsmedel och vilka möjliga negativa effekter sötningsmedlen kan ha, både på vår egen tarmflora och på miljön i stort, säger professor Kushmaro.Studien: Harpaz D, Yeo L, Cecchini F, Koon T, Kushmaro A, Tok A, Marks R, Eltzov E. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 2018; 23 (10):2454.

148 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page