top of page
  • Helene Sandström

Antioxidanter och aminosyror – ny tilläggsbehandling mot psykos?

Flera olika näringsämnen kan bidra till minskade symtom på schizofreni och andra psykotiska sjukdomar enligt en unik forskningsgenomgång.

Genomgången utfördes vid universitetet i Manchester och är den första utvärderingen av näringsbehandling vid förstagångsinsjuknande i psykos som gjorts. Den omfattade data från åtta kliniska prövningar av näringstillskott på totalt 451 ungdomar i ett tidigt skede av psykotisk sjukdom.


Arbetet leddes av forskaren Joseph Firth på NICM Health Research Institute vid Western Sydney University i Australien. Syftet var att ta reda på om näringstillskott kan vara en effektiv behandling för ungdomar med psykos. Det man fann var att vissa näringsämnen som använts tillsammans med standardbehandling förbättrade ungdomarnas mentala hälsa mer än enbart standardbehandlingen.


– Det finns helt klart indikationer på att vissa näringsämnen kan vara till hjälp som tilläggsbehandling för vissa patienter med psykos, säger Joseph Firth.


Taurin minskade psykotiska symtom

Ett näringsämne som granskades var aminosyran taurin som finns i större mängd i livsmedel som skaldjur och kalkon. Enligt en klinisk studie som genomförts i Melbourne av 121 unga patienter med psykos kunde 4 gram taurin per dag minska ungdomarnas psykotiska symtom på bara 12 veckor.


Tillskott av vissa antioxidanter, exempelvis n-acetylcystein och C-vitamin, verkar också kunna ge effekt, särskilt hos patienter med höga nivåer av oxidativ stress. När det gäller omega-3-tillskott är det känt att de kan förbättra hjärnhälsan hos unga med psykos, men bevisen för att de faktiskt minskar de psykotiska symtomen var oklara i den här utvärderingen.


– Vi måste vara säkra på att vi kan upprepa resultaten i de initiala studierna innan vi drar några definitiva slutsatser, säger Firth.


Hans team avser nu att göra just detta: att starta en ny klinisk prövning av ett kosttillskott som innehåller alla de potentiellt verksamma näringsämnena på ungdomar med psykos.


– Enskilda näringsämnen tycks bara ha måttliga effekter på mental hälsa, i bästa fall. En behandling som kombinerar alla näringsämnen med potentiell effekt mot psykos kan ge större och mer fördelaktiga effekter för unga människor med det här tillståndet, säger Firth.


– Vi kommer att testa detta i Sydney, Australien under 2018 för att lära oss mer om rollen som näring kan ha för mental hälsa i framtiden.


Källa: University of Manchester. Antioxidants and amino acids could play role in the treatment of psychosis. Pressmeddelande 2018-03-22.


Studien: Firth J, Rosenbaum S, Ward PB, Curtis J, Teasdale SB, Yung AR, Sarris J. Adjunctive nutrients in first-episode psychosis: A systematic review of efficacy, tolerability and neurobiological mechanisms. Early Interv Psychiatry. 2018 Mar 21. doi: 10.1111/eip.12544.

136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page