top of page
  • Helene Sandström

Adhd kopplas till D-vitaminbrist hos mamman

Forskare vid Åbo universitet har upptäckt ett samband mellan D-vitaminbrist under graviditeten och adhd hos barn.

En forskningsrapport från Åbo universitets barnpsykiatriska forskningscenter visar att D-vitaminbrist under graviditeten kan öka risken för att barnet får adhd med 34 procent jämfört med barn till mammor som haft tillräckligt med D-vitamin.


I studien ingick 1 067 finska barn som fått diagnosen adhd och lika många barn i en matchad kontrollgrupp. Samtliga var födda mellan 1998 och 1999, vilket var innan man började rekommendera gravida att ta ett dagligt tillskott på 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin i Finland.


Enligt studiens ledare, Andre Sourander som är professor i barnpsykiatri vid Åbo universitet, är D-vitaminbrist fortfarande ett globalt problem. I Finland är det framför allt mammor i olika invandrargrupper som saknar tillräckligt med D-vitamin.


– Eftersom adhd är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn kan de här resultaten ha stor betydelse för folkhälsan, säger han.


Studien är en del av ett större forskningsprojekt som syftar till att upptäcka samband mellan mammors hälsa under graviditeten och adhd hos barn. Målet är att få fram information som kan bidra till förebyggande behandlingar och åtgärder som identifierar barn med risk för adhd.


– Vi vet sedan tidigare att brist på D-vitamin påverkar andra neurologiska sjukdomar senare i livet, bland annat MS och autism, säger Minna Sucksdorff vid Åbos barnpsykiatriska forskningscenter i en kommentar till svenska Yle.

– Men det här visar också ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och adhd-diagnos.


Källa:


Studien:

Sucksdorff M, Brown AS, Chudal R, Surcel HM, Hinkka-Yli-Salomäki S m.fl.

Maternal Vitamin D Levels and the Risk of Offspring Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. 19 December 2019.

4 006 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page